nedeľa 5. februára 2017

Kuchyňa....

....si vyžiadala menšie zmeny. Trochu som tomu pomohla, lebo som sa po piatich rokoch rozhodla zbaviť umývačky riadu. Možno si poviete, že som blázon, veď dnes už väčšina domácností bez umývačky ani nefunguje, ale ja to zatiaľ vidím ako dobré rozhodnutie. Neudialo sa to zo dňa na deň, dala som jej šancu niekoľkokrát ale fakt, že som z nej vždy vybrala nejaký riad špinavý, mi k môjmu rozhodnutiu pomohol. Podotýkam, že umývačku sme mali už druhú v poradí a mala dva roky. Neviem čo som robila zle, skúšala som čistenie octom, tabletkami (od najlacnejších po najdrahšie) rôzne spôsoby ukladania a výsledok žiadny. V podstate mi umývačka namiesto pomoci poriadne komplikovala život, neušetrila som ani vodu ani čas. Odteraz sa budem spoliehať na vlastné ruky 
( prípadne sem tam na ruky mojej dcéry :-) ). Zatiaľ sa mi nezdá, že by mi ručné umývanie riadu zaberalo viac času ako vyloženie a naloženie umývačky s tým rozdielom, že keď teraz odchádzam z kuchyne viem, že je všetko upratané a na svojom mieste. Keď k tomu prirátam to, že pri umývaní spálim aj nejaké kalórie navyše, nemusím pri tom rozmýšľať a mám krásny výhľad do záhrady niet o čom diskutovať :-D :-D




Toľko moje zamyslenie o umývačke a teraz k tej zmene :-). Vzhľadom na to, že teda riadu máme obyčajne dosť, vymenila som náš starý drez za praktickejší a väčší dvojdrez a batériu za novú so sprškou. A navyše som získala úložný priestor pod pracovnou doskou, čo je v našej malej kuchyni veľmi vítané.






 ...dnešný slnečný deň bol ako pohladenie pre dušu...


...musím povedať, že sa mi kuchyňa s novým umývacím kútikom celkom páči...
 ...a budem rada, keď mi napíšete ako ste na tom s umývaním riadu vy :-)


Krásny nedeľný večer!
Danka.

33 komentárov:

  1. Milá Danka, tak ja na umývačku riadu nedám dopustiť. Áno, občas sa stane, že niektoré hrnce dobre neumyje, ale to je z pripálenia, alebo z hov.polievky. Keď sa to však hubkou šuchne, tak umývačka to umyje dobre. Kuchynskú batériu mám takú istú ako Vy a nie som s ňou spokojná. Stáva sa mi, že mi voda vystrekne až na podlahu. Prajem pekné dni. Papa Aňa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chci myčku na nádobí v nové kuchyni, ale bojím se, že budu řešit stejná problém jako vy :-)
    Ale teď trávím hodiny u nádobí a nikdo jiný ho nechce dělat. Takže to budu řešit spíš jako výpomoc. Po návštěvě, kdy nemám čistý talířek, hrnek ani lžičku budu za jakoukoliv výpomoc vděčná :-)
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zajímavé a neobvyklé rozhodnutí v této době:-)))) První myčku jsem si pořídila v roce 1996....a od té doby nemám na ruce ekzém a prasklinky. Neumím si to bez ní představit.
    Hezký týden. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. My mycku nemame..jen na rucni pohon :) A asi ani nechci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jinak moc pekne..nejvic ti zavidim ten vyhled to se pk musi umyvat..takovy fajn relax :)

      Odstrániť
  5. Koutek je moc pekny a pro me jsi, Dani, hrdinka! Odvazna zena:-), jak ja jsem rada, ze nadobi nemusim myt:-) a mycky se nevzdam nikdy:-). I kdyz souhlasim, ze myt rucne je rychle, hlavne hned vse uklizene. Tak at Ti ten pocit vydrzi!!! M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jsi opravdu odvážná být bez myčky ;-) Když jsem si myčku pořídila, měla jsem slastný pocit, že mám více času na své věci. Ten pocit sice už zmizel, ale bez myčky si to nedovedu představit. Tak ať máš stále radost ze svého rozhodnutí :-) D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. U nás si musí každý po sobě umýt hned, nemáme s tím problém, myčku máme dva roky, ale používám ji jen vyjímečně na sklo a nebo sklenice na zavařeniny. Řešila jsem stejný problém, nádobí nebylo úplně čisté a museli jsme dlouho čekat, než ji naplníme, tak jsme nádobí stejně vytahovali, protože jsme jej portřebovali :) Máte to moc krásné

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nikdy sme umyvacku nemali a nikdy som po nej netuzila :) Dani, nasa kuchyna je mozno mensia ako vasa, takze by ju ani nebolo kde umiestnit. Pri umyvani sa striedame s manzelom. On to robi rad a velmi kvalitne :) Nasej slecne sa umyvat riad nechce, lebo ona ma vzdy - prave vtedy cerstvo nalakovane nechty :). Uprimne? ... do tvojej kuchynky mi umyvacka ani nepasuje. Mas ju krasnu, pa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. První myčku nám manžel koupil v roce 89, když naše tři děti byly malé a nádobí byla spousta, měl s ní zkušenost ze zahraničí. První rok jsme si vyloženě užívali a když dvě mladší děti šly o víkendu po obědě spát, my naskládali myčku a chvíli si sedli třeba se skleničkou vína nebo kávou, jen jsme se s úsměvem ujišťovali, že teď přece myjeme nádobí:-). Uběhlo už od té doby hodně let, myčku už máme druhou a ten čas navíc už tak nějak nevnímáme, ale ty chvilky po obědě nám zůstaly. A ještě můj postřeh co se týče špinavého nádobí. Za těch x let jsem po různých apartmánech na dovolených poznala dost značek myček a i když si většinou vozím z domu kvalitní tablety do myčky tak výsledek mytí bývá někdy k pláči, takže chybu neděláte nejspíše vy, ale asi jste měla bohužel méně kvalitní myčku. Jiřina

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Úmyvačka sa mi osvedčila, je nás veľa, ale hlavne kvôli 60 stupňom, kvôli dezinfekcii pohárov a príborov. Keď nie je táto možnosť, tak mám vo fľaštičke širokospektrálne Savo, zriedené 1:1, všade biele fľaky, likviduje však všetky možné choroby, (naučila som sa to od mamy syna s cyst.fibrózou, nesmel ochorieť ani len na virózu). Alebo antibakteriálne voňavé Savo.
    Nechápem reklamy na tabletky, lebo ja si musím zapečené fľaky na riade odmočiť a nacifovať, až po ich uvoľnení môžu ísť do myčky, alebo ich už umyjem ja. Pekáče robí muž.
    Vedome obhospodarujeme myčku len ja a zať, v ,,bezvedomí,, muž, Milo má dovolený len spodný šuplík a to len výnimočne ako prac.vyučovanie:-). Ostatní(é) sa k nej nemajú.
    Idukč.platňa v budoári odštartovala zase jeho prerábku na kuch.zákutie. Budoár III. Veď vieš.
    Je to ako pre Rin-tin-tina, polopatisticky, bezpečne a treba k tomu jeho výcvik.
    Zaoberám sa tým celú zimu a opatrne dávam foto.
    Svoju kuchyňu zjednodušujem aj ja! Prišla som na to, že žiadne koreničky, fľaštičky mi netreba. Soľ skončila v ,,betóne,, deti jasali a ostatné budem mať zase v sáčkoch v košíčku v špajzke atď. Moja kuchyňa bude konečne bez ,,logistiky,, a veci mladých.
    Problém neobľúbenosti mojej kuchyne je asi v nereze.
    Mám trik a mne sa udržuje dobre!
    V akejkoľvek kuchyni treba povrchy držať v čistote, tak aj v mojej, ale nie viac ako v inej, skôr inak:-).
    K tehle a k drevu, ktoré máme všade, je nerez ideálny, nadčasový (ani som nevedela dovtedy o industriál štýle) a nezničiteľný.
    Sama som si ju utvorila a hlavne je funkčná pre funkčných autistov, ktorí nefunkčne narábajú s vecami.
    Milo ešte k tomu záchvatovo epilepticky padá a to má zničujúcu silu.
    Rozbíja veci okolo seba a nerez to istí. Potreboval bezpečný domov. Naše schody, osb dosky a tak:-).
    Veľa vyložených vecí, aj keď takto pekne zorganizovaných, ako u Teba, mojich mätie.
    Mne sa u Teba páči veľmi, aj keď som musela ísť inou cestou:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ináč, výhľad mám aj ja. Keď stojím za pultom, kde mám umývadlo, vidím do záhrady cez francúzske okno:-)

      Odstrániť
    2. Máš kuchyňu ako v aktuálnom Rustic Farmhouse:-)
      Ja mám rada tie prvky odviazanosti a surovosti v tej kuchyni a kanapu v kuchyni, teda niečo na povaľovanie mám už aj ja, tu je kreslo a Ty máš lavicu, mala by si si dať divánik, aby si bola v mäkkšom:-)
      Ináč moje plechy na polici v kuchyni sú funkčné, mám tam bezlepkovú múku, slíže a tak.
      To som ja, nič na okrasu, predmety len funkčné:o( Pa!

      Odstrániť
  11. Určite myčku, nie je deň keď ju nepochválim, ako dobre že ju mám. Mám malú takže veľké hrnce tam nedávam a pripálené ani neskúšam. Po mojich skúsenostiach a skúsenostiach dcéry po privátoch v Anglicku, najlepšie myčky sú BOSCH (nie je to reklama), viem porovnať mám druhú. Dôležité sú aj tabletky. Pokiaĺ nie sú dobré, tak poháre ostávajú matné, alebo neumyje ani taniere. Hľadala som, až som si našla dobré a lacné. Tiež umiestnenie riadu, na ktoré poschodie čo dáš. V každom prípade pokiaľ ti myčka nepomáhala, práve naopak, tak prečo nezrušiť niečo čo ti nevyhovuje.
    Kuchynku máš takú rozprávkovú, menšiu, tak miesto treba a keď nemáš problém umývať denne riad...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Souhlasím, taky mám už druhou BOSCH a klidně do ní připálené hrnce šoupněte, i když mám 45 šířku, tak si vyšetřím místo právě na hrnce a nebo raději umyji dvě várky. Obzvláště nerada myji v rukách zapékací mísy a v myčce se umyjí naprosto dokonale, mám teda myčku se speciálním spodním mytím pro hrnce a teplotou 75 stupňů. Jiřina

      Odstrániť
  12. Tak já mám taky druhou myčku, první byla super, ale s touhle se trápím, pořádně nemyje (a taky jsem vyzkoušela všemožné tablety a čistidla, ocet a bůhvíco)a je fakt, že taky někdy přemýšlím, nač ji vlastně mám, protože s tím mám dvojí práci... Třeba se taky rozhodnu k "radikálnímu" kroku a elegantně se jí zbavím. :)

    Mějte se!

    Silva

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dani,
    muž mi ji už mnohokrát nabízel a já po ni nijak netoužím,je to snad to poslední co bych si přála a to neumývám nádobí extra ráda :)
    Kuchyňku Ti zase musím pochválit,má obrovský domácí kouzlo,plno malinkých doplňků který to tomu dodávají a pro mě zase veliká inspirace.U Vás se mi prostě strašně líbí.
    Přeji prima večer.
    Renča

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dani moc kuchynku chválím.Překrásná!:-)Hezký den :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Danka,rozhodla si sa tak, ako ti hovorilo tvoje vnútro, čiže správne.Určite svoje rozhodnutie, byť bez umývačky, neoľutuješ.Podľa toho, ako píšeš, by som konala tak isto. Ja som nikdy netúžila po umývačke. Keď boli deti malé, vtedy by sa možno bola aj zišla, ale nebola to taká "skorosamozrejmosť"ako je to teraz.Dnes už sú deti z domu preč - riad umývam ja, manžel pomôže poodkladať, keď prídu deti s rodinami pomôžu oni.
    Aj ja mám taký pekný výhľad do záhrady - je to radosť i potešenie zároveň.
    Tvoja kuchyňa je veľmi pekná a nápaditá.Si šikovná Danka. Želám ti všetko dobré a pekné dni.
    Marta♥

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Danka, zistila som , že si mala narodeniny. Náhodou som aj ja Vodnár...
    Dodatočne ti želám všetko najlepšie.
    "Malé pohostenie a vrelé zvítania robia oslavu šťastnou." W.Shakespeare
    Marta♥

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý den,já mám myčku 8 let a oceňuji hlavně protože mám dvě děti a to je nádobí víc než dost,zprvu se mi zdála zbytečná ale rychle jsem si zvykla,nádobí oplachuju,až někdy není znát zda je už umyté nebo ne ale pánve,pekáče,krajeci nože a někdy i hrnce myju ručně,výhoda je že se naskládá a je uklizeno��držím vám palce v odhodlání(ten výhled při mytí za to stojí)

      Odstrániť
  18. O,statečná ženo,já bych myčku nedala,je to meje jediná věrná kamarádjka co mi v kuchyni pomáhá a zaklepávám ,že 9 let bez závad.Tvoje kuchyně je krásná.Hezkou neděli.Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Danka já bych myčku nedala ani za nic. Je to moje velká pomocnice:-)
    Ale mýt nádobí a dívat se na zahradu v každém ročním období má svoje kouzlo. Přeji ti stále prázdné dřezy. Hezký den. Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Danka, na myčku som si za tie roky zvykla tak veľmi, že keď sa nedávno pokazila, išlo ma z toľkého času pri dreze poraziť!.. Takže máš môj obdiv..

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Danko, vařím denně pro 3 - 7 osob. To je kupa talířů, hrnců, příborů a pekáčů. Mám ji od roku 2001 a jede jak drak a umývá nádherně. Nedala bych ji. Vařit 2 hodiny, pak to zblajznou za 15 minut a pak další 2 hodiny pomývat nádobí, tak to opravdu ne. Chodím do práce a nejsem otrok. Zdraví Iwka

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ...vždy jde o vlastní pocit... někdo by na myčku nedal dopustit...druhý bez ní existuje a ani netouží. Když to jedné či druhé straně vyhovuje, je vše v pořádku, naprostém. Tvá kuchyň je moc útulná. Přeji krásné dny. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Kuchyňka jak z pohádky, moc se mi líbí, hlavně ty věci kolem. Asi už je jedno hlednat, kde je zakopaný pes, hlavně, že je spokojenost a pokud si to člověk užívá a má z toho radost, tak i rád vezme nádobí do "teplejch", jak se říká. Hezké jaro, Kája.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Myčku nemám a netoužím po ní.I když v nové kuchyni je na ni vše připraveno nebude.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre, úprimne som si myslela že mi sem už nikto nechodí :-D Je to náročné venovať sa práci , domácnosti, rodine a ešte vymyslieť aj pútavý príspevok na blog s peknými fotkami...ale verím že sa k blogovaniu vrátim...keď mám takú spätnú väzbu ako dnes od teba až mi je to ľúto, že tak málo prispievam...prajem Ti krásny nedeľný večer ! Danka

      Odstrániť
  25. Ďakujem za pekný článok. Veľmi sa mi páči drez ,ktorý vyzerá veľmi prakticky. Bola náročná jeho montáž?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 😊 montáž nebola náročná nám ho ale montoval vodár...a treba mať dostatočný priestor...pekný večer!

      Odstrániť