nedeľa 22. mája 2016

Hľadáme...

...inšpirácie na záhradné jazierko...
...bol to nápad ako vyriešiť prázdnu polovicu našej novej časti záhrady...teda prvý nápad bol bazén, ale ten sme s mužom zavrhli, pretože táto investícia by nám ani zďaleka nepriniesla zodpovedajúci úžitok a okrem toho sme mali pocit, že by sme bazénom s umelým prekrytím pokazili celý vzhľad záhrady...

...už vieme, že by jazierko malo mať malý vodopád a drevené mólo, kam by sa dali umiestniť oddychové ležadlá..
...tu je pár obrázkov, ktoré by mohli byť odrazovým mostíkom pre našu realizáciu, aj keď pri pohľade na niektoré ani nedokážem uveriť, že by sa nám niečo také podarilo vytvoriť, ale za pokus to stojí :-)

zdroj: Pinterest

zdroj: Pinterest

zdroj: Pinterest

zdroj: Pinterest

zdroj: Pinterest

zdroj: Pinterest


zdroj: Pinterest
zdroj: Pinterest

 Uvítam postrehy a skúsenosti tých, ktorí už jazierko v záhrade majú, nech vieme, čo takýto prvok v záhrade obnáša...
...zatiaľ sme rozhodnutí nechať technickú stránku na odborníkov, my budeme dohliadať len na 
" dizajnovú " časť...


Pekný večer!
Danka.






14 komentárov:

  1. Dani, nápad je to dobrý a navrhujem ti biojazierko.
    Manžel môže doporučiť.
    Keď vám bude voda cirkulovať, a to chcete vodopádikom, tak môžte mať tak založené jazierko, ktoré je samoudržovacie, má svoj biotop. A všetko je v ňom v rovnováhe.
    Možno pozrieť aj ako biobazén.
    papa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, my jezírko máme, cca 7x2,5 m, hloubka kaskádově až do 1,5 m. máme tam koi kapříky, lekníny, rostliny okolo, koupeme se v něm, ale poslední dva roky máme problém s řasama. chemii používat můžem jen s ohledem na nás a ryby, tak pořád vypouštíme a měníme vodu. ale bazén jsme taky nechtěli. osvěžíme se a šup do sprchy. máme tu žáby, mloky, vodoměrky, vážky. čističku taky máme,a le nějak to nestačí.
    Majka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vraj keď je viac makrorastlín, potom konkurujú mikrorastlinám, berú im živiny a tie neprevážia v systéme..., to je to umenie biotopu, biojazierka, že sa založí správne, v rovnováhe...

      Odstrániť
    2. Ali ďakujem za tipy...budem si musieť o tom niečo naštudovať...ale presne takýmto smerom sa plánujeme uberať...nechcem mať na dvore bačorinu :-D

      Odstrániť
    3. Majka ďakujem že si napísala...budem vedieť na koho sa obrátiť keď budeme potrebovať poradiť :-) papa D.

      Odstrániť
    4. Ali, právě bych neřekla, že máme víc makrorostlin. budu se na to muset víc zaměřit, ale řekla bych, že mi nějaké řasy za plavkama vůbec nevadí.
      Majka

      Odstrániť
    5. :-)))
      Muž to študoval, ale ostal zameraný na vodu, jeho spolužiaci robie tieto jazierka, ale bývajú pri Bratislave, no a napokon má najväčšiu prax, keď upravoval vodu na kúpalisku Kamenný mlyn, tam je už biobazén, s týmito kritériami: cirkulujúca voda, rastlinstvo a živočíchy v rovnováhe, biotop.
      On robil vrty s pitnou vodou , s kolegami, nie sám.
      :-))

      Odstrániť
  3. Obrázky jsou nádherné Danko, kdybych zakládala novou zahradu, vybrala bych si hned. My jsme kdysi zvolili bazén, moc rádi plaveme a máme své soukromí.
    Tak přeji dobrý výběr.
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď toto aj my riešime...tiež by sme chceli mať doma možnosť plavať preto jednou z alternatív je aj kúpacie jazierko...ach to bude ešte dlhá debata okolo toho :-D ďakujem za názor a prajem krasny vikend...dufam ze bude krasne teplo :-) papa D.

      Odstrániť
  4. Ahoj Danka.
    Dnes som narazila na jeden článok, tak som si na Teba spomenula.
    http://mojdom.zoznam.sk/cl/10098/1550063/Zahradne-jazierko-je-ozivenim-kazdej-zahrady--Ako-nepokazit-jeho-vysadbu-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej Ildi ďakujem :-) je tam veľa zaujímavých informácií...ukladám a budem študovať :-) pekný víkend! D.

      Odstrániť
  5. To je i můj sen, ale nevím, jak dalece je to nákladné.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ona každá posteľ je super, keď je pohodlná a je z nej skvelý výhľad. A teda ten výhled na vaši zahradu je fakt super. My sme si to doma urobili presne tak, ako ukazujete na tej fotke. Takže máme zo spálne výhľad na záhradu s bazénom od https://www.top-bazeny.sk/ a teda musím povedať, že tie lenivé sobotné rána sú o to krajšie. :) A rovnako krásne to vyzerá aj v zime. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani, záhradné jazierko je parádna vec a človek sa tam cíti ako v rozprávke. ako sa vám podarilo? my už ho máme tiež, ale práve máme problém so zelenou vodou v jazierku. nemáte prosím nejakú osvečenú radu ako na to? ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť