sobota 5. decembra 2015

Maškrtní škriatkovia....

...sa dnes rozhodli povoziť na našich starých sánkach a pritom nám takmer zbaštili " oblížprst " :-D

Oblížprst je koláčik známy tým, že je príliš presladený, čo je aj pravda, pretože v pôvodnom recepte sa uvádza cca pol kila cukru,v niektorých aj viac. Piekla som ho asi druhýkrát a množstvo cukru som znížila. Na piškótu budeme potrebovať:
7 vajec
7 lyžíc práškového cukru ( cca 100g )
5 lyžíc polohrubej múky
2 lyžice kakaa
7 lyžíc horúcej vody
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtka, horúcu vodu a šľaháme ďalej. Nakoniec pridáme múku a kakao. Pečieme na vymastenom a vymúčenom plechu pri teplote 160 stupňov asi 15 minút. Tieto čísla ale platia pre môj sporák. 
Krém:
0,5 l mlieka
110 g cukru ( ja som použila extra tmavý trstinový )
1 vanilkový cukor
90 g hladkej múky
5 žĺtkov
Z týchto surovín uvaríme hustú kašu, ktorú po vychladnutí vmiešame do 250 g dopenista vymiešaného masla. Natrieme na vychladnutú piškótu.
Sneh:
5 bielkov
130 g kryštálového cukru
šťava z jedného citróna
Bielka s cukrom šľaháme nad parou do husta. Citrónovú šťavu pridáme pred koncom, keď je sneh už hustý. S týmto množstvom cukru má sneh takú penovú konzistenciu. Natrieme ho na vychladnutý krém a posypeme kakaom. V recepte píšu posypať nastrúhanou čokoládou ale kakao úplne stačí a jeho horká chuť je tu vítaná.

Aj pri uvedených množstvách cukru je koláčik dosť sladký ale výborný ...a najlepšie chutí s horkou kávou :-)  Pri niektorom  recepte bolo odporúčanie zjesť len jeden kúsok a s ostatnými sa podeliť...ja som to tak urobila :-D


A teraz už utekám vydrhnúť čižmy, aby nás Mikuláš v noci neobišiel.
Prajem Vám krásny večer!
Danka.

7 komentárov:

  1. Musela som sa smiať, u nás škriatkovia, ale dospelí, čiže detičky, prvý krát dostali ,,oblížpohárik,, :-)
    Ako mikulášske dostali vaječný a čokoládový likér a pistácie :-)
    Samozrejme ani na nás nezabudli, Milo pricestuje zajtra, dostane len tie pistácie :-)
    papa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, obližprst neznám :o), ale krásný čas adventní přeji. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten nazov kto vymyslel? Naozaj sa tak vola? Vyzera fantasticky, ale po Mikulasskom dezerte co com skoro cely spucila si nic okrem postu nezasluzim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zitka fakt sa tak volá a je ozaj dobrý :-) a po Mikulášovi som dopadla rovnako ako ty :-)))

      Odstrániť
  4. Dani, obližprst máme u nás taky moc rádi a taky snižuji dávky cukru. a skřítkové jsou krásní, to ty sama? a obliž prst se to jmenuje prý proto, že se to nemá jíst vidličkou, ale rukama a pak se pořád oblizují prsty (sladké). :-)
    přeji krásný adventní čas. Majka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Majka, škriatkovia nie sú moja práca, šila ich moja sestra...ja ušijem tak poťah na vankúš :-) krásny večer! D.

      Odstrániť